Jak prawidłowo pic kombuche?
Nieoczywisty smak, wyjątkowe właściwości, egzotyczne pochodzenie – kombucha to jedyny w swoim rodzaju napój, którego warto spróbować. Jego przygotowanie jest dość niezwykłe, bo wykorzystuje się do tego specjalny grzybek herbaciany, ale to właśnie dzięki niemu można uzyskać jedyny w swoim rodzaju smak, piękny kolor i prozdrowotne cechy.
Być może zastanawiasz się, jak w takim razie pić ten napój, żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej? Sprawdź nasz artykuł - znajdziesz w nim kilka przydatnych informacji i wskazówek.
Kombucha – co to jest i jak powstaje?
Jest to napój, który powstaje dzięki procesowi fermentacji herbaty. Nie mówimy tu jednak o zwyczajnej herbacie zaparzanej “z torebek” czy nawet o herbacie liściastej, której liście są zaparzone i po prostu pozostawione same sobie fermentując pod przykryciem... Proces fermentacji zachodzi dzięki specjalnemu dodatkowi, który potocznie nazywany jest grzybkiem herbacianym (znany również jako grzybek japoński lub SCOBY), który zawiera symbiotyczne bakterie i drożdże. Do naparu z herbaty dodaje się cukier, a po wystudzeniu grzybek i słoik z tak przygotowaną "miksturą" odstawia się do uzyskania odpowiedniego smaku.
Jak pic kombuche?
Po pierwsze, może pić ją każdy. Jedynie w przypadku dzieci poniżej 2 roku życia oraz kobiet w ciąży, a także osób z chorobami przewlekłymi (np. wątroby) zalecamy skonsultować z lekarzem - dbajmy o siebie!
Najlepszej jakości napoju możesz być pewien w przypadku fermentowanej herbaty, która jest już gotowa, w szklanych butelkach, stworzona przez specjalistów w tym temacie i na sklepowej półce znajduje się w lodówce. Kombucha powinna być niepasteryzowana, dlatego wymaga przechowywania w temperaturze poniżej 8 stopni. Nie możemy gwarantować, że jeśli zrobisz ją samodzielnie “na parapecie” bez doświadczenia, będzie tak samo bezpieczna i zdrowa jak na przykład gotowa KOKO Kombucha, ale oczywiście zachęcamy do spróbowania swoich sił.
Co najważniejsze: fermentowaną herbatę możesz pić codziennie! Szczególnie sprawdzi się w upały, dla dobrego nawodnienia i przyjemnego orzeźwienia. Pamiętaj, żeby spożywać ją na zimno. Dobrze jest pić ją po posiłku, bo wspomaga procesy trawienia. Tak naprawdę możesz pić ją kiedy tylko będziesz mieć taką ochotę - zawsze jest dobry moment na kombuchę! Polecamy również zastąpić nią gazowane napoje do drinków. To znacznie lepsza i zdrowsza alternatywa.
Jeśli jesteś osobą "początkującą" w świecie fermentowanej żywności, zacznij od picia 1 butelki napoju dziennie, żeby przyzwyczaić organizm. Później możesz zwiększyć ilość; ekipa KOKO Kombucha pije ponad litr dziennie i ma się świetnie. Smacznego!